1- ویژگی های جمعیتی را نام ببرید:
پاسخ: تعداد جمعیت.جوانی یا پیری جمعیت، میزان شهرنشینی یا جمعیت روستایی، میزان اشتغال، میزان بیکاری، رشدجمعیت، میزان مهاجرت به داخل یا خارج، بار تکفل و…
2- چراجمعیت یکی ازویژگی های هویت ملی است؟
پاسخ: چون با افزایش تعداد جمعیت یک جامعه، میزان هویت اجتماعی آن جامعه افزایش می یابد و با افزایش هویت اجتماعی درواقع هویت فرهنگی گستره بیشتری خواهد داشت.(البته این پیش فرض درصورتی صحیح است که جامعه دچارتزلزل و تعارض وبحران فرهنگی نباشد).
3- چه رابطه ای میان جمعیت و هویت جوامع وجود دارد؟
پاسخ: هرچه تعداد جمیت یک جامعه بیشترباشد انتشاردهندگان (گسترش دهندگان) فرهنگ آن جامعه بیشترخواهد بود.زیرا اعضای جهان اجتماعی، حامل و عامل یک فرهنگ و معانی آن هستند.
4- اولین شرط بقای هرجامعه چیست؟
پاسخ: جمعیت جامعه
5- جمعیت هرجامعه، برثروت، امنیت، قدرت و منزلت آن درمیان سایرجوامع چه تاثیری دارد؟
پاسخ: جمعیت یک جامعه می تواند برمیزان ثروت، امنیت، قدرت و منزلت آن تاثیر مثبت و یا منفی داشته باشد. درصورتی که میزان جمعیت یک
جامعه متناسب با امکانات آن ورشد متعادل باشد و انسجام و هماهنگی اجتماعی درحد مناسبی باشد افزایش جمعیت به افزایش شاخص های فوق می انجامد و درغیراین صورت افزایش جمعیت موجب کاهش شاخص های اقتصادی، سیاسی و اجتماعی خواهد شد.
6- جوامع مختلف برای تامین جمعیت مطلوب خود، چه می کنند؟
پاسخ: به سیاست های جمعیتی روی می آورند.
7- جامعه کنونی ایران ازنظرجمعیت درچه وضعیتی قرار دارد؟
پاسخ: طبق سرشماری سال 95 رشد جمعیت ایران 2 / 1 درصد است که ازنظربرخی جمعیت شناسان،جمعیتی است که روبه پیری می رود. (البته برخی ازجمعیت شناسان)
8- عینی ترین ابعاد هویت یک جامعه چیست؟
پاسخ: جمعیت و اقتصاد آن جامعه
9- راه گسترش و بسط هر فرهنگ در یک جامعه چیست؟
پاسخ: شناختن، اندیشیدن، پذیرفتن و عمل کردن به آرمان ها، ارزش ها و عقایدآن فرهنگ با حاملان و عاملان بیشتر (جمعیت بیشتر)
10- نظام خویشاوندی چگونه شکل می گیرد؟
پاسخ: با گسترش خانواده ها و ایجاد نسبت هایی چون پدربزرگ، خاله، دایی، عمه، دخترعمو، پسردایی و…نظام خویشاوندی شکل می گیرد.
11- کاهش جمعیت یک جهان اجتماعی چه تاثیرات هویتی دارد؟
پاسخ: کاهش جمعیت یک جهان اجتماعی نیز به منطله محدودشدن گستره آن است که می تواند زمینه ساز بسط و تسلط جهان های اجتماعی دیگر باشد.
12- هدف جهان اسلام چیست و چه رابطه ای با جمعیت جهان اسلام دارد؟
پاسخ: هدف اسلام تاسیس جهان اجتماعی توحیدی و گسترش آن است.لازمه تحقق این هدف داشتن جمعیت مناسب است.ازاین رو پیامبراسلام روز محشر به کثرت پیروان خود مباهات می کند.
13- درچه صورتی جهت گسترش جهان اجتماعی توحیدی، افزایش جمعیت ضروری است؟
پاسخ: درصورتی که اول اینکه: فرهنگ و معنایی که باافزایش جمعیت، بسط می یابد، فرهنگ حق باشد، نه فرهنگ باطل .دوم اینکه: افراد و اعضای این فرهنگ نیز حاملان و عاملان معانی حق باشند.
14- منظورازسیاست های جمعیتی چیست و مسولیت آن برعهده کیست؟
پاسخ: مجموعه تدابیر و راه حل هایی که نهاد سیاست با همراهی و همکاری مردم و با هماهنگی بین سایرنهادها جهت حل مشکلات جمعیت چاره اندیشی می کند.
15- انواع سیاست های جمعیتی را نام ببرید؟
پاسخ: سیاست های جمعیتی افزایش دهنده یا کاهش دهنده جمعیت.
16- مفهوم نسل کشی یا پاک سازی نسلی را توضیح دهید.
پاسخ: هرگونه اقدام به نابودی و حذف فیزیکی کل یا بخشی ازجمعیت یک گروه بومی، قومی، مذهبی و…را نسل کشی یا پاک سازی نسلی می گویند که نشانگر ابعاد هویتی جمعیت است.
17- برخی ازاصول کلی سیاست های جمعیتی ایران ازسال 1393 تاکنون را نام ببرید:
پاسخ: تشویق ازدواج و کاهش سن ازدواج.- حمایت از زوج های جوان – تشویق سیاست های فرزند آوری . – حذف بودجه هایی که جمعیت را کاهش می داد.- اختصاص تسهیلات ویژه برای مادران شیرده ….