توجه: ماهیت این درس به صورت یک فعالیت جمعی است که دانش آموزان بر اساس شرایط اجتماعی خود اقدام به تنظیم و تهیه مطالب آن خواهند نمود و ممکن است در مدارس متفاوت باشد.
1- خانواده مطلوب از چه ویژگی هایی برخورداراست؟
پاسخ: 1-تعامل صمیمانه بایکدیگر 2 -رعایت حقوق یکدیگر 3 – ایفای نقش و وظایف به نحو مناسب 4 – تلاش جهت تامین نیازهای مادی وروانی یکدیگر
2- چرا خانواده مهم ترین نهاد اجتماعی و رکن اصلی جامعه است؟
پاسخ: زیرا خانواده اولین نهاد و گروهی است که با تولدمان درآن عضو می شویم و اولین جامعه پذیری مان درآن شکل می گیرد. هویت اجتماعی و هویت فرهنگی ما با خانواده شروع می شود. شخصیت کودک که درخانواده شکل می گیرد و سپس تثبیت می شود.
3- خانواده در ادیان مختلف چه جایگاهی دارد؟
پاسخ: در همه ادیان نهاد خانواده را کانون آرامش و آسایش معرفی کرده اند و از پیروان خود می خواهند که با تشکیل خانواده به خود و جامعه صفا و ارتباط سالم هدیه کنند و به معنای حقیقی زندگی دست رسی پیدا کنند.
4- مهم ترین کارکردهای خانواده رابنویسید:
پاسخ: 1- فرزند آوری و تولید نسل 2 – نگهداری از نوزادان، کودکان و سالمندان نیازمند 3 – تعلیم و تربیت، جامعه پذیری و فرهنگ پذیری فرزندان 4 – تامین نیازهای عاطفی و روانی 5 – تامین نیازهای مادی و اقتصادی 6 – هویت یابی اجتماعی و فرهنگی
5- منظور ازتکالیف وحقوق متقابل چیست؟
پاسخ: یعنی هر نقشی درمقابل دیگر نقش ها دارای وظایفی است که اگر به آنها عمل کند نقش مقابل خود را به حقوقش رسانیده است.و عکس آن. دو نقشی که متقابل هستند دربرابریکدیگر وظایفی دارند که وظیفه هریک حقوق نقش مقابل اش خواهد بود. مثلا وظایف پدر ازحقوق مادر است و وظایف مادر ازحقوق پدر محسوب می شود.
6- برخی از تکالیف وحقوق متقابل نقش های خانوادگی را بنویسید:
پاسخ: برخی از وظایف والدین: فراهم ساختن محیط مناسب و با انسجام جهت رشد فکری و جسمی فرزندان 2 – نگهداری و مراقبت از فرزندان و سالخوردگان 3 -کمک به کسب شناخت و هویت یابی فرزندان 4 – کمک به ایجاد مهارت های شغلی و استقلال شخصیت . برخی از وظایف فرزندان دربرابر والدین عبارتند از: 1 – همراهی و کمک به والدین درامور خانه 2 – اطاعت از اوامر والدین 3 – تلاش جهت کسب استقلال فکری، اجتماعی و اقتصادی 4 – همراهی با ارزش ها و آرمان خانوادگی
7- عوامل موثر درشکل گیری درهویت نوجوانان چیست؟
پاسخ: رشد شناختی (توانایی در تفکر، تصمیم گیری، حل مسئله، قضاوت) 2 – ارتباط با والدین، 3 – ارتباطات با گروه همسالان 4 – نقش پذیری
8- اعتماد به نوجوانان چه تاثیراتی به دنبال دارد؟
پاسخ: موجب شکوفایی استعداد ها، رشد شناختی، افزایش بلوغ عاطفی و هیجانی او می شود و احتمال درگیری با آسیب های اجتماعی را در او به حداقل می رساند.
9- ایفای نقش ها درخانواده ایرانی با خانواده غربی چه تفاوت هایی دارد؟
پاسخ: خانواده ایرانی برانتقال ارزش های معنوی و دینی تاکید دارد ولی خانواده غربی به این موضوع کمتر اهمیت می دهد. خانواده ایرانی بر انتخاب نقش های اقتصادی و اجتماعی فرزندان حساس تر است.
10- آیا تشکیل خانواده یک نیاز فطری محسوب می شود؟
پاسخ: بله، نیروی درونی و فطری انسان او را به سمت تشکیل خانواده به پیش می برد. در کانون خانواده انسان با معنای حقیقی عشق، عطوفت، صفا، مهربانی و انسانیت آشنا می شود.